Inspiratie

Zo stel je jouw minimalistische interieur samen

Friday, March 24, 2023

Wil jij persoonlijk advies?

NU AANVRAGEN!

De minimalistische interieurstijl is een trend die de afgelopen jaren steeds populairder geworden is. Het concept van deze stijl is dat alles tot zijn essentie wordt teruggebracht. Dit is terug te zien in verschillende aspecten zoals kunst, lifestyle, architectuur en natuurlijk: het interieur. Maar wat is minimalisme eigenlijk? Hoe is minimalisme ontstaan?  En niet te vergeten: hoe stel jij jouw minimalistische interieur samen? Dat lees je hieronder!

De kenmerken van minimalisme

Deze interieurstijl is populair geworden vanwege de minimalistische levensstijlbeweging en de toenemende behoefte aan eenvoud en rust in onze drukke en chaotische wereld. Bij minimalisme is het belangrijk dat er een eenvoudige en overzichtelijke ruimte gecreëerd wordt waarin alleen de essentiële elementen aanwezig zijn. Het kenmerkt zich door gebruik van eenvoud, strakke lijnen en een monochroom kleurenpalet waar eventueel een extra kleuraccent toegevoegd kan worden. Vaak schijnt er bij een minimalistisch interieur voldoende licht naar binnen en zijn de meubels vaak multifunctioneel. De stijl is voortgekomen uit de behoefte aan meer eenvoud en het was een reactie op de vele overconsumptie en het materialisme van tegenwoordig. Wel zijn er enkele basisvoorwerpen die als echte eyecatcher kunnen dienen vanwege vorm, kleur en textuur. Denk aan een apart gevormde bank of een gekleurde stoel.

 

Minder spullen, meer rust

Ook zijn er een aantal voordelen aan het hebben van een minimalistisch interieur. Een van de belangrijkste is, is dat het je helpt om je focus erbij te behouden. Doordat de omgeving vereenvoudigd is, creëer je een plek waar jij je goed kunt concentreren en niet snel afgeleid raakt. Daarnaast kun je echt investeren in goede meubels en lijkt je huis minder snel rommelig een rommeltje doordat je minder en meubels hebt staan. Het minimalistische interieur straalt rust uit waardoor jij als bewoner van het huis ook meer rust ervaart. 

 

Weg met de rommel

Nu je weet dat het belangrijkste bij minimalisme het verminderen van rommel is. Kun je om te beginnen al de onnodige rommel in je huis weggooien en de spullen die je wel wil houden ordenen. Denk goed na over wat voor soort meubels je wil, wil je aparte vormen en texturen? Of wil je het gewoon simpel en clean houden? Om het minimalisme in je interieur toe te passen moet je er rekening mee houden dat de accessoires natuurlijk aanvoelen en een harmonieuze opgaan in de rest van de kamer. Denk aan een indrukwekkend kunstwerk wat aan de muur hangt of een grote vaas met bloemen. 

Behoud gezelligheid

Als je nu denkt, ik wil mijn interieur omtoveren naar de minimalistische stijl, maar hoe houd ik mijn huis gezellig?

Geen probleem, wij hebben nog een aantal tips voor je: 

  • Speel met kleur en gebruik verschillende tinten en texturen. Zo voelt de ruimte vanzelf warmer aan. Bijvoorbeeld: Een badkamer met textuur in de tegels in combinatie met houten details. 
  • Bij het uitkiezen van een kleurenpalet wordt vooral aangeraden om kleuren te kiezen die rust uitstralen, zoals bijvoorbeeld: wit, grijs, zwart en beige tinten. Deze kleuren kan je combineren met een opvallende accentkleur. 
  • Het creëren van contrast kan ook een minimalistische look geven. Wanneer je bijvoorbeeld een opvallend kunstwerk aan een witte muur hangt, of een donkere bank op een lichte vloer, maakt dit het je interieur een stuk minder saai.
  •  Maak gebruik van textiel, dit zorgt voor meer dimensie in de ruimte. Denk aan gordijnen, kussens en tapijten. Dit zorgt ervoor dat de kamer comfort uitstraalt.

Al met al komt minimalisme samen in je interieur als designstijl die de nadruk legt op less is more. Het minimalisme omvat meestal een beperkt kleurenpalet, een beperkt aantal meubelstukken en accessoires, en een functionele indeling van de ruimte. Het minimalisme in interieurontwerp gaat over het creëren van een rustgevende en serene omgeving waarin elk element bewust is gekozen en opzettelijk geplaatst. Met deze tips lukt het jou hopelijk om een rustgevende omgeving te creëren in een wereld van chaos.

Wil jij persoonlijk advies?

NU AANVRAGEN!

Benieuwd of deze woonstijl bij jou past? Doe de quiz en ontdek welke stijl in jouw moodboard staat!

DOE DE QUIZ EN ONTVANG JOUW MOODBOARD

Op zoek naar meer interieur inspiratie?

Dé perfecte rolgordijnen op maat

Ben je op zoek naar nieuwe rolgordijnen op maat? Dan ben je bij Euretco aan het juiste adres. Ons aanbod bestaat uit verschillende hoogwaardig te noemen specialisten in woondecoratie. Daarom vind je bij Euretco altijd jouw perfecte rolgordijnen op maat! Ideaal voor bijvoorbeeld kleine ramen of een draai- en kiep- raam.

Welke vloer is geschikt voor kinderen en huisdieren?

Wil je een nieuwe vloer, maar heb je kinderen en/of huisdieren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met welke vloer geschikt is. Een veilige en krasbestendige vloer is cruciaal wanneer je denkt aan kinderen en huisdieren thuis. Om de juiste keuze te maken hebben wij alles wat je moet weten op een rijtje gezet!

Welke vloer past er in een klassiek interieur?

Houd je van elegant, chique en sierlijk? De klassieke woonstijl is dan jouw perfecte match! De combinatie van warme kleuren en sierlijke vormen maken het een romantisch interieur. Je kan eenvoudig inspelen op materiaal, kleur en vorm. Maar welke vloer past het beste bij een klassiek interieur? Wij vertellen het je.